ISPORUKA PARNOTURBINSKOG AGREGATA ELEKTRIČNE SNAGE 3,6 MW ZA NOVU ENERGANU U KOGENERACIJI NA BIOMASU U ĐAKOVU

Tvornica turbina završila je proizvodnju i tvorničku montažu parnoturbinskog agregata električne snage 3,6 MW a toplinske snage oko 10 MW. To je treći turbogeneratorski agregat koji je Tvornica turbina isporučila u zadnje 3 godine za energane u kogeneraciji na biomasu za hrvatske kupce, uz narudžbe dobivene u oštroj medjunarodnoj konkurenciji.
Ovaj agregat je za kupca iz Đakova, a glavni izvođač radova cijele energane je tvornica „Đuro Đaković – Termoenergetska postrojenja“ iz Slavonskog Broda.
Električni generator, kao dio agregata, proizveo je i isporučio Uljanik-TESU iz Pule, koji se danas također isporučuje na gradilište, dakle, sve oprema hrvatskih dobavljača.
Ovim novim proizvodom Tvornica turbina, kao slijednik nekadašnje Jugoturbine iz Karlovca s tradicijom od 1949.godine, obnovila je proizvodnju parnih turbina, koja je bila prekinuta prije 25 godina, kada je strana firma koja je preuzela opremu bivše tvornice parnih turbina Jugoturbine u Karlovcu, ukinula proizvodnju parnih turbina, što je imalo za posljedicu nazadovanje gospodarstva u Karlovcu a i u Hrvatskoj.
Ovaj novi proizvod uspjeh je ne samo TTK i grada Karlovca, već i hrvatskog gospodarstva.
Tvornica turbina već je isporučila 2 parnoturbinska agregata za slične energane u Glini i Staroj Gradiški, koje su se pokazale kao najuspješnije od svih instaliranih u Hrvatskoj, u pogledu pouzdanosti i kvalitete. Odlukom o kupnji hrvatske opreme kupci su, osim dobivanja kvalitetnog i pouzdanog proizvoda,dali podršku domaćim proizvodjačima opreme a time i u priličnoj mjeri posrnuloj hrvatskoj strojogradnji.
Parnu turbinu u cjelosti su projektirali, konstruirali i proizveli inženjeri i djelatnici Tvornice turbina u skladu s najnovijim svjetskim standardima u pogledu automatizacije, elektronske regulacije i nadzora.
Dodatnu prednost kupci Tvornice turbina ostvaruju školovanjem svog osoblja od strane TTK, brzim odazivom u roku nekoliko sati u slučaju bilo kakovih potrebnih intervencija i konkurentnim cijenama rezervnih dijelova i usluga, u odnosu na uvoznu opremu.
Tvornica turbina, osim isporuke ovog parnoturbinskog agregata, ovih dana isporučila je specijalni hidroforni modul za brod, koji se gradi u Brodogradilištu Uljanik Pula za nizozemskog naručitelja, zajedno sa pumpama izvedbe po specijalnoj narudžbi, proizvodnje TTK.
Ovim proizvodima Tvornica turbina, koja danas zapošljava 150 radnika svih potrebnih struka i zanimanja, u novim pogonima u poduzetničkoj zoni Logorište kraj Karlovca, svrstala se u red vrhunskih proizvođača energetske opreme za energane u kogeneraciji na biomasu za parnoturbinske agregate snage do 10 MW, kao i razne vrhunske brodske opreme, kao što su uređaji za pročišćavanje brodskih otpadnih voda, hidroforni moduli za pripremu sanitarne i pitke vode te razne specijalne pumpe po zahtjevu naručioca brodova.

NAŠ STAV: AKO JE HRVATSKA BIOMASA, AKO JE POTICAJ ZA ENERGIJU PLAĆEN OD HRVATSKIH GRAĐANA I TVRTKI,SMATRAMO DA BI I OPREMA TREBALA BITI HRVATSKA, KAO ŠTO JE TO I PRAKSA U EUROPSKOJ UNIJI!

Tvornica turbina Karlovac – isporuka agregata 16. 10. 2017.